Fotografii

Bibliotecă/Resurse/Arhive » Arhive digitale

La(n)terna magică

Un site minunat, care conține peste 17.000 de plăci fotografice pentru lanterne magice, un fel de străbunică a diafilmelor, digitzate. Colecțiile sunt foarte bine documentate, fiind descris contextul pe larg și având suficiente date de catalog pentru a permite cercetări serioase.

http://www.laternamagica.fr/index.php

Arhiva Prokudin-Gorskii

La începutul Anilor 1900, fotograful Țarului Rusiei a demarat un proiect amplu de documentare a imperiului rus prin fotografiere. Se întâmpla la puțină vreme înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Ce este interesant la aceste fotografii e că foloseau trei filtre colorate pentru a obține culorile. Fiecare cadru era fotografiat prin filtre diferite, roșu, verde și albastru. Este uimitor de modern conceptul, ecranele contemporane folosind tot trei canele pentru obținerea tuturor culorilor. Arhiva este extrem de valoroasă nu doar pentru că surpinde Imperiul Țarului Rusiei înainte de prăbușire, ci și datorită tehnicii unice de fotografiere color. Detalii despre cum au fost refăcute fotografiile aici: http://www.loc.gov/exhibits/empire/making.html

http://www.loc.gov/exhibits/empire/

Arhivele digitale Hagley

Aceste arhive digitale conțin colecții de fotografii legate de istoria industriilor americane sau viața cotidiană americană din diverse perioade.

http://digital.hagley.org/

Album cu fotografii vechi din Delta Dunării

Chiar dacă sunt doar 22 de fotografii, sunt deosebit de frumoase şi reuşesc să surpindă viaţa de altă dată (cam de prin anii 1930) a locuitorilor Deltei.

http://www.facebook.com/danube.delta#!/photo.php?pid=11222656&id=238890180143

Muzeul de fotografie

Iniţiativa lui Alex Galmeanu este una dintre cele mai complete şi complexe încercări de colecţionare şi publicare a fotografiilor realizate în România de-a lungul timpului. Conţine secţiunile: Imagini rare, Comunism, Calea Victoriei, Bucureşti, Razboi, Germanii în România, WW2, Petite Histoire. Este de admirat grija pentru descrierea contextului în care au fost făcute fotografiile, informaţiile oferite sporind calitatea colecţiei. Chiar dacă nu este un muzeu propriu-zis, orice instituţie muzeală ar putea invidia audienţa sa (în a doua jumătate a lui aprilie 2010 avea aproape 8.000 de fani pe Facebook).  Contribuţiile în fotografii vechi sau cele financiare sunt binevenite.

http://www.muzeuldefotografie.ro/

Old Pictures

O colecţie masivă de fotografii americane creată cu scop educaţional. Conţine fotografii excemplare pentru momente cheie din istoria Americii, cum ar fi Războiul de Independenţă, Vestul sălbatic sau Istoria Americii între 1900 şi 1930.

http://www.old-picture.com/

Baza de date a Institutului de Muzicologie din Budapesta  – dansuri

Chiar dacă siteul este doar în limba maghiară, poate fi utilizat cu uşurinţă. Conţine peste 4300 de fotografii documentând dansuri tradiţionale din Ungaria şi Transilvania. Fotografiile au fost făcute între 1955 şi 1989.

http://db.zti.hu/24ora/fotok.asp

Bibliotecă/Resurse/Arhive » Arhive digitale