Documente

Bibliotecă/Resurse/Arhive » Arhive digitale

Biblioteca digitală a Cinematecii Franceze

Conține ediții de carte mai puțin cunoscute publicului, dar extrem de valoroase. Începând cu celebrul text a lui Baptista Delaporta din secolul al XVI-lea în care este descris pentru prima dată principiul camerei obscure, Magia naturală, până la Însemnări din viața unui filosof a lui Charles Babbage, celebrul autor al mașinei de calcul care îi poartă numele sau Tratatul despre mișcare a lui Marey, cel care a dus la apariția filmului. O colecție care va face deliciul oricărui cercetător al preistoriei media.

http://www.bibliotheque-numerique-cinema.fr/catalogue/?m=3&f=5

Textz

O colecție foarte reușită de texte critice, teorie politică, teorie media, filosofie. Textele sunt salvate sub cea mai simplă formă posibilă și nu cred că sunt potrivite pentru citări, dar unele dintre ele sunt greu de procurat din altă parte.

http://web.archive.org/web/20060327185333/http://textz.com/cache/

Proiect Avdhela – Biblioteca Culturii Aromâne

O documentare foarte valoroasă a culturii aromâne. Conţine cercetări de etnologie, istorie, spiritualitate, lingvistică şi literatură aromână. Autorii arhivei aderă în totalitate la principiile accesului liber, toate materialele fiind accesibile gratuit.

http://www.proiectavdhela.ro/

Proiectele de digitizare a Bibliotecii Central Universitare din Cluj-Napoca

În colecţia Transilvanica sunt disponibile două secţiuni: una de patrimoniu şi cealaltă de periodice. Colecţia de patrimoniu conţinea în 22 aprilie 2010 20 de manuscrise (Poeziile lui Mihai Eminescu, Liturghierul slavon de la Feleac sau superbul Codex Piccolomini) şi 87 de cărţi. Un număr mare de periodice este de asemenea accesibil: Amiculu Familiei (1878-1890), Arhiva Somesana (1924-1940) sau Cosînzeana (1911-1928) şi Societatea de mâine (1925-1940). Există de asemena o secţiune cu documente digitizate la cerere sau de către alte instituţii. Unul dintre cele mai serioase proiecte de digitizare din România are rezultate spectaculoase.

http://documente.bcucluj.ro/index.html

Sistemul Bartok – colecţie de manuscrise muzicale

O bază de date foarte complexă creată pornind de la sistemul de clasificare a lui Bela Bartok. Conţine colecţia completă de cântece tradiţionale maghiare. Un proiect impresionant prin munca depusă.

http://db.zti.hu/br/index_en.asp

Proiectul Alphonse Bertillon şi identificarea persoanelor 1880-1914

Proiectul Alphonse Bertillon şi identificarea persoanelor, 1880-1914 doreşte să ofere publicului şi comunităţii academice noi perspective privind istoria identificării judiciare la cumpăna secolelor XIX-XX.

http://projetbertillon.com/index.php?

Trabajadores – războiul civil spaniol prin ochii muncii organizate

O colecție de documente din perioadă 1936-1939 care aruncă o lumină nouă asupra relațiilor dintre sindicatele din Marea Britanie și Spania din acea vreme.

http://www.warwick.ac.uk/go/scw

 

Bibliotecă/Resurse/Arhive » Arhive digitale